Hier laten we u een aantal
metselverbanden zien. Een
verband is op welke manier de
stenen op elkaar gestapeld
liggen. Soms lijken de muren
allemaal hetzelfde, maar niets
in minder waar.

De stenen hebben ook een  benaming. Zo is de lengte van  een steen een "strek" en de kopse kant een "kop". Een kwart van de steen is een  "klezoor" en een driekwart een "drieklezoor". De voegen zijn als volgt: de liggende voeg een lintvoeg en de staande  een stootvoeg.

De manier van voegen laten we hier niet zien. Een aantal  manieren zijn: gladvol voegen,  verdiept voegen, knipvoeg en nog veel meer. Zo zijn er zelfs  streekgebonden manieren van  voegen.

Kijkt u maar eens naar de  veschillende foto's van de  muren. Misschien bent u bezig om een vebouwing te laten doen maar niet weet wat mooi zal staan. Misschien hebt u hier iets aan.
Wildverband

Lijkt geen verband te hebben maar niets is minder waar. Niet meer dan 5 of 6 strekken naast elkaar en dan een kop. Op die manier onstaat er dan een trappetje die weer niet hoger mag zijn dan 5 lagen.
Kruisverband

Op een laag liggen alleen strekken en de volgende laag alleen koppen. De volgende laag verschuiven de strekken een halve steen, op die manier komt er een kruis zichtbaar.
Vlaams verband

Lijkt op een kruisverband omdat daar ook een kruis in zit. In de laag ligt en een kop naast een strek en zo door.
Deltrap

Lijkt op een wildverband, alleen mag er geen kop over een stootvoeg liggen. Met uitzondering bij een begin of eind van de muur of kozijnaansluiting.
Halfsteensverband

Stenen liggen voor de helft boven elkaar heen. Stootvoegen zo recht mogelijk boven elkaar.
Klezorenverband

De stenen liggen voor een kwart boven elkaar. De stootvoegen mogen geen strap vormen, ze slingeren naar boven.
Hoekstra Timmerbedrijf